V predvečer Lammasu privolaj kúzla,

do kníh kúziel napíš naše zaklínadlá,

v naších aurách modrých tiene chráň,

babice a čarodejov, ty stráž a bráň.

Na vrchole leta (31.7.-1.8.) sa začína zber úrody, kosba a žatva, ktoré sa končia dožinkovými slávnosťami. Tento sviatok však vždy závisel od počasia a postupu poľnohospodárskych prác. Všade je čo robiť a niet veľmi času na zábavu. No keď je práca dokončená, treba ochutnať z plodov novej úrody a pripraviť sa na to, že. slnko začne pomaličky slabnúť.

Lammas je veľký sabat a je to doba k robeniu rituálov súvisiacimi s Bohyňou a Bohom, kúzlami splnených priani, štredrosťou, domácou očistou, úrodou, potravou babicami a čarodejnicami. V pohanskej tradícií starí Rímania oslavovali v lete neptunálie na počesť riečneho a morského boha Neptúna. Najväčší sviatok Germánov nazývali Lammas (Bochníková omša) a v keltskej tradícii je to Lughnasadh, ktorý je pripomienkou výnimočnej svadby, keď si keltský boh poľnohospodárov a slnka Lugh vzal za ženu bohyňu zeme. Kelti prosili Lugha o bohatú úrodu a odpustenie za to, že zberom pripravia rastliny o život. Z prvých pozbieraných klasov sa piekol druidský chlieb. Ľudia si na Lughnasadh pripravovali koláč z ovsa, ktorý jedli spoločne s priateľmi.

K žatve patrili aj obetné dary pre rôzne božstvá úrody a plodnosti vo forme stínania kohúta, alebo zabitia barenčeka. Na poli sa tieý nechávalo pár stebiel obilia pre koníka božského otca v nadväznosti na mytologické postavy otcových bohov, ktorí jazdili na bájnych koňoch.

Obilná bábika

Obilná bábika

Z posledných stebiel či otiepky sa vyrábali bábiky, často nazývané obilné matky. Splietanie pšeničných, jačmenných aleboovsených kláskov patrilo k umeniu, ktorési vyžadovali zručnosť i trpezlivosť. Obilná bábika symbolizovala hojnosť a uchovávala sa na čestnom mieste domácnosti až do ďalšej žatvy. K podobným domácim amuletom patrili aj tri navzájom spletené obilné kruhy na ochranu domova. k rodinným rituálom patril tiež spoločný zber lesných plodov, ktorého sa s radosťou zúčastňovali aj deti, podobn ako spoločného zdobenia jablka. Do pekného žltého plodu sa napichali rôzne symboli úrody a dožiniek: obilné klásky, dorbné lesné plody, kvety. Stred jablka sa vydlabal a do jamky sa vložila sviečka. K tradičným dožinkovým jedlám patril najmä chlieb so soľou, č i posúchy a zo zvyškov chlebového cesta sa pripravovali ešte takzvané postruhne, ďalej koláče v tvare kolesa, vence a klasy z cesta alebo obilná kaša.

Lammasový oltár je ladený do zlatistých, slnečných a žiarivých farieb, ako je v tomto období slnko samotné. Je vhodné mať na oltári umiestnené plodiny tohoto času, ako je kukurica, klasy, jačmeň, jablká, atď. Sviece môžu byť zlaté, oranžové či žlté. Toto obdobie môžeme dakovať bohyni za úrodu, požehnanie, hojnosť a plodnosť, ktorú nám dáva. Tak isto ide o uctenie si ženskej rodovej línie, ako je naša matka, babka, prababka, pretože su to ženy, ktoré dávajú život, ako samotná Matka Zem. V predvečer Lammasu si taktiež môžete urobiť magický kúpeľ, do ktorého vylejete mieko, med, či lepene kvetov. Nezabudnite aj vy uctiť tento sabat hojnosti a poďakovania, aby ste sa do druhej časti roka vniesli z ľahkosťou a s požehnaním.

Lammasový oltár

Lughnasadhov chlieb je symbol tohoto sviatku. Predstavuje boha Lugha a jeho receptúre sa schovávajú prísady slnka, ako je obilie, múka, maslo, atď. Ak si doma upečiete Lughnasadhov chclieb, môžete si na ňho vytvoriť kresbu obilného klásku, slnka, či pentragramu.

Lughnasadhov írsky chlieb (recept):

  • 1 hrnček (250 ml) hladkej múky
  • 1 hrnček ovsenej múky
  • 2 hrnčeky tmavej žitnej múky
  • 2 hrnčeky svetlej žitnej múky
  • 1 až ¼ čajovej ližičky vinného kameňa (v obchodoch zo zdravou výživou ho dostanete ako „kypriaci prášok bez fosfátov“)
  • 1 až ¼ čajovej ližičky jedlej sódy
  • ½ čajové ližičky soli
  • 1 čajova ližička krupice
  • 2 a ½ hrnčeka kysaného (acidofilního) mlieka

Zamiešajte všetky prísady okrem mlieka a zmes dobre premiešajte. Postupne pridavajte mlieko a dôkladne miešajte. Cesto by malo byť lepkavé, ale nie drobivé a musí dobre držať pohromade. Pokiaľ sa cesto drobí, pridávajte po troškách mlieko (alebo aj vodu). Cesto premiestnite na vál a 15 minúr dôkladne rukami spracuvávajte. Pokiaľ Vám stačí dych, môžete pritom recitovať  obľúbený šant (o slunku, Bohu, lete), chlebu to dodá spolu s rúčnou prácou magickú energiu. Vypracujete cesto do požadovaného tvaru, položte na plech vyložený papierom na pečenie. Na povrch chleba môžete vyriť ostrým nožom tri hlboké ryhy. Povrch potrite trochou smotany, alebo rozspusteným máslom. Chlieb pečte v trúbe rozohratej na 200 °C 45 až 50 minút.

Požehnaný Lammas/Lughnasadh praje Avalon Magic.